Close

MENYU

Email:
Tel.: (+994 50) 202-48-88

Qlisemik İndeks (Glycemic Index GI)

Bir qidanın və ya karbohidratın qlisemik indeksi onun qan şəkərini yüksəltmə xüsusiyyətidir. Qlisemik indeks 0 ilə 100 arasında dəyişir. Qlukozanın dəyəri 100 qəbul edilərək digər karbohidratların qan şəkərini yüksəltmə gücü və ya təsiri sıralanır.

Aşağıdakı cədvəldə fərqli qidaların qlisemik indeksləri verilmişdir.

Yüksək GI (> 85)

Qlukoza Ağ düyü Lobya
Kartof Qəhvəyi düyü Çəkilmiş yulaf
Krekerlər Qarğıdalı Şərbətlər
Banan Bal Müsli
Quru Üzüm-Kişmiş Ağ çörək Şokoladlı Biskivitlər
Kök Kəpəkli çörək Nişasta

 

Orta GI (> 60)

Üzüm Cipsi Yulaf
Portağal Şirin Kartof Şehriye-Vermişil
Yulaflı biskivit Ağ əriştə Qarpız
Yulaf sıyığı Kəpəkli əriştə Balqabaq

 

Aşağı GI (< 60)

Alma Yoqurt Mərcimək
Ərik Dondurma Barbunya
Şaftalı Qreypfrut Süd
Gavalı Albalı Fruktoza

 

hesablama-kutle
hesablama-ideal-kilo
hesablama-bel-cevresi
hesablama-bazal
hesablama-gunluk-enerji
qidalanma-pramidasi
qlisemik-index
urek-xestelik-riski